Објављено

Ko je? Miroslav Zuha

Total Page Visits: 1785

„ŠTA ZNA SVINJA ŠTA JE DINJA“

 

Ovaj tekst pišem sa razlogom jer sam pre godinu dana ovako prozvan, opisan od strane jedne osobe koja je sedeći u kolima polazila na put. Na neki komentar da li je to auto Florida? je usledio komentar: Šta zna svinja šta je dinja. To jest ja kojim sam jedim povodom vozio i bio na putu takvim kolima. Da ja ne znam za bolji auto i kako se treba živeti.

 

ŠTA ZNA SVINJA ŠTA JE DINJA

 

 

Rođen sam u doba kada nije bilo televizora, nismo imali telefon. Odrastao u radničkoj porodici ,zajedno sa bratom. Prva interesovanja su bila vezana za ono što roditelji rade, dede i uža familija. Kao dete sam popravljao bicikle, sam ih sastavljao. Vozili se dugo. pravili ludosti sa njima. Moji bicikli u ono vreme su imali akumulator, bravu, kontakt ključ, prekidače, osvetlenje i žmigavce. Uvek nesto sa alatima smo radili i kopirali odrasle.Sedam, osam punih godina sam učio da sviram harmoniku i imao profesora muzike. I dan danas nisam zaboravio svirati.  Prve ljubavi za fotografiju i prve aparature za izradu fotografija. Kada sam krenuo u srednju školu i interesovanja za elektroniku i tehniku. Popravljaući i praveći radio stanice, pojačala za muziku, prve alate koje nisi mogao kupiti ili nisu bili dostupni. Prvi časopisi vezano za ista interesovanja. Popravljao sam tv aparate i sve svu belu tehniku u to doba. Vozili smo moped do iznemoglosti. Vozio od oca prvi motocikl marke MZ.. Zaposlio se i prepravio taj model u noviji i sa njim doziveo prvi udes. Kupio sam nov MZ TS 250. Vozio ga ludo gde sam putova sa njim po zemlji i inostranstvu. po zimi i leti. Doživeo nekoliko dobrih padova koji su mogli biti kritični po život. al mladost ludost. Bilo je ili se on sklanja sa puta ili ja. Servisirao i odrzavao sam taj model. Kupovina prvog automobila, čuvena Fića u to doba. Imao sam dve. Sledeći motor je bio Jawa cz. 175cm. prepravljena potpuno u to doba. Zaposlio se u jednom preduzeću kao električar monter. Samo ja znam gde sam se popeo. gde bio i koliko se razumeo u struju.

Prešao u Poštu kao ptt monter. Tu se nisam dugo zadržao jer nisam tada video sebe tu. suvise je bilo prosto za moja interesovanja i znanje. Sa drugarom sam radio u TV servisu i sam sam u privatnoj režiji godinama taj posao radio. Sa prijateljem smo godinama odrzavali belu tehniku. Aparate za domačinstvo i veš mašine. Bušili bunare. Uvodili vodoinstalaterske radove u domačinstva i elektro instalacije. Privatno sam odrzavao i servisirao motocikle MZ. Nema koji nije bio kod mene iz okoline mesta stanovanja i koji nije u delove rastavljen i sastavljen. Popravljao sam automobile. Od elektro instalacija, kočionih sistema, sve do limarije i farbanja istih. I dan danas se razumem u automobile i motocikle. Kasnije sam dve godine radio u servisu motocikala gde sam vozio sve šta se popravljalo i bio vlasnik jedne Honde 750 f boldor.

Dobro baratam svim alatima i volim stolariju. Od pravljenja nameštaja do prepravke istih. Zidam, malterišem. Krečim, dletujem, rušim i gradim. Sve što uzmem u ruke je stvorljivo, rešivo. Dobar sam u logici i iz nemogućeg ponovo to osposobiti. Raznih ideja koje sam imao su bile rešive i stvoreno u delo. Uvek sam se ponosio kada to što radim osposobim, popravim. Navikao sam da ja ljudima sam potreban.

Imao i popravljao šivaće mašine i naravno za svoje kućne potrebe na mašini šio i prepraljavao, krpio, krojio garderobu. Tapiserija, kao ukras i hobi i Vilerove goblene koje imam kod kuće su moje delo. Posle bombardovanja mama mi je donela jedno jare. Nekoliko godina smo držali koze, hranili, muzli, pravili mleko. Ja sam bio taj koji je brinuo o razmnožavanju, hranjenju i jarenju. Muzao sam i bio veterinar i doktor. Koji je mlade donosio na svet. Poljoprivredni radovi su nešto što se podrazumeva i kroz svoj život sam sve to radio.  Malu farmicu zečeva. Svu opremu i kaveze sam sam pravio. Novozelandski beli su bili kao rasa zastupljeni. Nekoliko godina brinuo o njima, o razmnožavanju, ishrani. Bilo je tu i Japanskih prepelica koje se mogu izlegnuti samo u inkubatoru pa tek onda idu u kavez gde kada porastu nose jaja koja smo imali za našu upotrebu.

Dobar sam vozač i svi moji automobili su bili prepravljani, ,od tjuning stajlnig. .Sve na dugme i sve kao u avionu. Naravno da sam bio u mnogo zemalja evrope što kolima što drugim prevozima. Putovao što trbuhom za kruhom što čineći usluge drugim ljudima. Od auto prikolice sam napravio pokretnu prodavnicu. Sebe smatram Prokom pronalazačem. Lepio keramiku, postavljao podove i laminat..Od 2000 godine se bavim podnim grejanjem gde je sve moja ideja, sve moji proračuni.. Popravljajući sve što je vezano za domačinstvo i tako je nastala SPZ .UniverzalZule.. Znate kako znaju za majstore da kažu da imaju zlatne ruke. Ovaj Miroslav Zuha ima zlatne ruke. Smatram da ne postoji što je ne popravljivo ili ne izvodljivo ako me to zainteresuje. Kada su došli prvi kompjuteri eto i časopisa svet kompjutera i novih interesovanja. Mnogo je računara prošlo kroz moje ruke. mnogo konfiguracija, sastavljanja kako svojih tako i drugima, što kao usluga,što za novac. Za te stvari takođe trebate imati talenat. I danas sam održavam svoje računare i sisteme. Naravno da me sve u vezi toga interesuje. Web dizajn i web stranice. SVe je moje ruku delo. Došla su i nova interesovanja i talenti. Počeo sam da se bavim sportovima. Kod kuće u mini teretani trenirao bodi bilding i u klubu borilačkih sportova Alfa u Beloj Crkvi trenirao aikido i ostale borilačke sportove i tu se ponosim kao neko ko je najstariji ne samo u svom gradu nego i šire. I danas sam još uvek tu i idem na treninge. Naravno došao je na red i latino ples i ponosno sam išao godinu dana u školu Baila Conmigo. Ušao sam u svet marketinga. .Postao i Marketing Manager. .Predavač i iza sebe oko četrdesetak seminara na kojima sam bio. Raznih interesovanja i u ovoj sveri marketinga i  neko ko se bavi snimanjem i video obradom istih. Četiri godine sam imao u gradu kancelariju, zatvorili smo je prosle godine. U svoju edukaciju i znanje sam uložio preko 20.000 evra. Mnogo pročitanih knjiga, seminara, kurseva, putovanja i pomažući drugim ljudima da žive bolje.Unazad dve godine poeta, gde sam za ovo vreme snimio i obradio preko 1000 pesama raznih autora i počeo svoje da pišem. Izdao sam svoju prvu knjigu One i Ja. .Izdao sam zbirku pesama Muza i napisao knjigu Pravo lice jedne ljubavi (Bible of Life) Uskoro će biti u štampi.

Otac sam dva sada odrasla sina i ovo sve unazad i nije važno jer sam svoju svrhu postojanja ostvario i oni su moj najveći ponos. Imam još mnogo svojih snova. Da pisanjem ostavim svoj trag postojanja i pomognem drugim ljudima. Da imam svoju školu borilačkih sportova. Naravno ima tu još preduzetničkih ideja ali vam ih neću okriti sada jer ja i budan sanjam.

Sve ovo pišem jer znam koliko vredim, šta mogu, na šta sam spreman i šta želim i da ne samo meni, nego ni vama niko ne sme, ne može da kaže da vi za nešto niste, da to ne možete i da oni ne veruju u vas. Oni ne veruju u sami sebe a vi dajte sve od sebe i budite svoji……

14.03.2019

Miroslav Zuha

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *